Okinawa/Historia

Okinawas historia från Ryukyu till nutid

Okinawa är några av Japans sydligaste öar och det är idag osäkert när öarna först upptäcktes. Det finns dock dokumentation på att Kina skickade delegater till öarna år 603 och de ville att området skulle underkasta sig den kinesiska regenten. Ledarna för Okinawa vägrade och 610 blev de invaderade av Kina.

Eget kungarike

På 1100-talet blev ögruppen ett eget kungarike men cirka 200 år senare, på 1300-talet splittrades det och blev 3 mindre riken, närmare bestämt Chūzan, Hokuzan och Nanzan. Därefter gick de tre rikena ihop igen under Ryukyu-tiden och tack vare öarnas läge och närhet till länderna Japan, Kina, Korea, Filippinerna och Taiwan, blev det en stor och rik handelsstat. Eftersom ön var rik byggdes det mycket och däribland många bostäder och slott. Idag finns en stor mängd av dessa ruiner kvar och de kallas Gusuku och är populära turistattraktioner.Katsuren Gusuku-ruiner

Översta delen av ruinerna av Katsuren Gusuku

En del av Japan

År 1609 invaderades Okinawa av den japanska klanen Satsuma. Klanen kontrollerade stora delar av södra Japan under den här tiden. Kungadömet Okinawa förblev en självständig stat även om de kontrollerades av Satsumaklanen i de flesta avseenden. Under den här tiden och flera hundra år framåt var hela Japan stängt och man bedrev inte handel med andra nationer. 1854 besökte amerikanen Matthew C. Perry ön och han försökte få Japan och Okinawa att gå med på olika handelsavtal. Eftersom Matthew C. Perry var intresserad av att bedriva handel med Okinawa stationerade Japan ut miliärer på ön.

Efter blockader och stidgheter upplöstes Ryūkyūriket under den så kallade Meijirestaurationen. I samband med detta försvann kungariket Okinawa och i stället blev de en prefektur i landet Japan och än idag är Okinawa en prefektur. En prefektur är ett administrativt område.

Världskrigen

Japan var inblandad i både första och andra världskriget och det gjorde att Okinawa blev centrum för stor militär aktivitet. Detta på grund av öns läge och att det var en utmärkt plats för militärbaser. 1945 var det ett stort slag på ön, Slaget om Okinawa, och eftersom Japan var på den förlorande sidan i kriget togs ön Okinawa om hand av USA. Nationen Japan förbjöds att ha stridande arme och mycket av detta togs hand om av USA. Okinawa förblev under amerikanskt styre i 27 år och under den tiden sattes flera amerikanska militärbaser upp på ön och än idag finns där militärbas med den största på huvudön Okinawa.

Det var den 15 maj 1972 som Okinawa återigen blev en prefektur till Japan och gick helt in under Japanskt styre förutom under de aspekter som USA och Japan hade förhandlat fram och som till stor del, än idag råder. Över 50 000 amerikanska militärer har sin bas på ön eller i något av områdena och detta är något som inte är så populärt hos lokalbefolkningen på ön.Amerikansk militärbas på Okinawa

De amerikanska baserna tar upp stora ytor på Okinawa

Okinawa idag

Okinawa är ett oerhört ekonomiskt rikt område på grund av sitt läge ur militär synvinkel och det gör att det ständigt är diskussioner om de amerikanska militärbaserna. Japan har även valt att sätta upp stridsspetsar på ön, ifall de blir hotade av närliggande nationer som Nordkorea.

Ön har ändå återgått till ett lugn och de lever mycket på turism och är klassat som ett av de lugnaste och hälsosammaste ställena att bo på. Många japaner reser dit och flyttar till ön för att ta del av kulturen och maten. Okinawa livnär sig på turism men även på lokala råvaror som frukt, grönsaker, fisk och skaldjur.

Man räknar med att cirka 1 385 700 personer bor på Okinawa eller på någon av de närliggande öarna. Okinawa är även den 44:e största prefekturen av de 47 prefekturer som idag bildar nationen Japan.Kommentarer


#1   bertil   2021-05-30 19:06  
jag tycker att den här sidan är jätte bra

Skriv en kommentar