Okinawa/Matkultur

Hälsosamma Okinawa där maten spelar en stor roll

När man hör talas om den lilla ön Okinawa handlar det oftast om att Okinawas invånare generellt sett är väldigt friska och lever länge. Det är faktiskt inte ovanligt att invånare på Okinawa blir runt 100 år, och dessutom håller sig pigga långt upp i åldrarna. Det har länge frågats varför man lever så länge på ön, och även om svaret kanske är komplext tror man att maten kan ha en stor inverkan på det kroppsliga välmåendet.

Men dock är det ju även så att hela Japan överlag anses vara ett väldigt hälsosamt land. Japaner lever i stor utsträckning på lokalt producerad mat, fisk och skaldjur, grönsaker och äter säsongsbetonad mat.

Den okinawianska maten

Den huvudsakliga basfödan i hela Japan är ris. Det är inte ovanligt att en japan äter ris till frukost, lunch, mellanmål och middag. Det är heller ingen skillnad på Okinawa, dess invånare äter också ris dagligen!

Överlag är faktiskt maten man äter på Okinawa väldigt lik den som äts på fastlandet i Japan, men det finns givetvis en del skillnader. Med nästan tre timmars flygtid från Tokyo till Okinawa och en placering mitt ute i havet, är det inte konstigt att det finns en del kostvanor som särskiljer sig från resten av Japan. Någonting som kanske är överraskande är att man äter mer gris på Okinawa än i övriga Japan. Men det är även så att Okinawas subtropiska klimat, och det faktum att det är en relativt liten ö, gör att man äter väldigt mycket fisk och skaldjur, tång, alger och grönsaker som är specifika för ön.

Bläckfisk på Okinawa

Bläckfisk på okinawianskt vis


Färsk fisk på Okinawa

Fiskmarknad med nyfångad fisk

Goya champuru, bittermelonwok

En av de grönsaker som är väldigt typisk för Okinawa är goya (bittermelon, även kallad bittergurka), som är en extremt bitter grön klätterväxt. En väldigt vanlig okinawiansk rätt som är baserad på bittermelon är goya champuru, en wokad rätt som vanligtvis innehåller bittermelon, ägg och tofu.

Goya champuru på Okinawa

Den traditionella okinawianska maträtten goya champuru
Foto: pelican@flickr (CC BY-SA 2.0, inga ändringar gjorda)

Tarmsoppa, en japansk delikatess

En annan delikatess man kan stöta på i Japan i allmänhet och Okinawa i synnerhet är tarmsoppa. Tarmsoppan är ett sätt att ta tillvara större del av grisen, det är även vanligt att man äter grisfötter.

Bläckfisk på Okinawa

Goya, okinawiansk bittermelon


Tarmsoppa på Okinawa

Japansk tarmsoppa

Sushi och sashimi

Någonting som har blivit som en symbol för Japan som nation är att man gärna njuter av sin mat rå eller knappt tillagad. De mest kända exemplen på detta är utan tvekan sushi och sashimi, även om sushi även inkluderar mat som inte är rå. Sashimi däremot är i regel enbart rå fisk, dock förekommer det undantag som till exempel vissa typer av bläckfisk som tillagas. Sushi och sashimi är givetvis även väldigt vanligt på Okinawa, mat serveras ofta rå eller bara precis uppvärmd. Det stora intaget av fisk och skaldjur gör även att okinawianerna får i sig stora mängder omega 3.

Fisken och skaldjuren som äts på Okinawa är också oftast fångade vilt i vattnet istället för odlat som i så många fall i västvärlden. När fisken får leva fritt i havet är den hälsosammare och smakar bättre, och det är något som uppskattas på Okinawa. Mycket av fisken som konsumeras fångas samma dag som den ska konsumeras vilket gör att fisken alltid är färsk.

Sushi är faktiskt så vanligt att det finns att köpa nästan överallt, som på bilden till höger här (eller nedan om du använder en mobil) visar singelförpackade sushi-bitar i en vanlig mataffär. Samtliga bitar kostar 50 JPY (japansk yen) styck, vilket är ca. 4 SEK (svenska kronor).

Nori och makisushi

Nori är japanska för sjögräs och är också någonting som är väldigt populärt, och nyttigt! Det är en vanlig ingrediens i många japanska rätter, till exempel är det nori som omger den rullade typen av sushi, makisushi. Men på Okinawa friterar man även nori, och äter det som chips. Sjögräs är oerhört nyttigt och är rikt på många vitaminer och mineraler.

Amerikansk påverkan

Okinawa är en ö med en stor matkultur där man gärna äter hälsosamt och lever på den mat man har tillgång till på ön. Importen av råvaror är liten och det ligger ett lugn över ön som gör att invånarna är relativt avslappnade. Även om Okinawa på många vis är en idyll hittar man mycket på Okinawa som är inte japanskt, detta eftersom det finns flera amerikansk militärbaser på Okinawa. Den ständiga närvaron av amerikaner har gjort att en hel del snabbmatskedjor och typiska amerikanska produkter har dykt upp på ön, men trots det väljer okinawianerna att för det mesta äta den man de är vana vid och som ön själv ger dem.

Men en sak som okinawianerna verkligen har tagit till sig är tacos, det har till och med gått så långt att de har konstruerat en egen taco-rätt; TacoRice, ris som man lägger traditionellt tacokött med tillhörande grönsaker på. Det finns till och med särskilt dedikerade restauranger som enbart serverar TacoRice.

Singelförpackad sushi

Singelförpackad sushi i matbutiken


Taco rice på Okinawa

Taco rice, okinawiansk variant av tacos

Skriv en kommentar